Nieuws

Benieuwd naar de genomineerden? 

Alle genomineerde vrouwen zijn geportretteerd door Annelies van TouchMedia. Ontdek de verhalen van de 10 power vrouwen op Facebook of YouTube


 

9 mei: ondernemende vrouw van Altena 2015, komt u ook?

vrouw en altena


Zondag 7 juni: Benefiet party 

7 juni wordt er tijdens een benefiet party geld ingezameld voor stichting films for change, een filmproject tegen kindermishandeling. Wees welkom!

benefiet

 GOED3_Page_2[1]

Meer informatie over films for change? Ga naar  www.filmsforchange.nl


 De genomineerden 2015:

vrouw en altena


 Ken of ben je een ondernemende vrouw? Aanmelden kan! 


Toontje Sprenger ontbijt succes

Het Toontje Sprenger ontbijt met brood en rozen was een groot succes.  Ook Aalburg.net schreef een mooi artikel:

Vrouwen moeten niet alleen hard werken, maar vooral kansen pakken

ALTENA – Scoort Altena economisch beter als de brain-drain wordt gestopt? Als vrouwen leren niet alleen keihard te werken, maar vooral kansen te pakken? Als meer vrouwelijke bestuurders beschikbaar zijn? Allemaal vragen die aan bod kwamen tijdens het eerste Toontje Sprenger netwerk ontbijt. Onder de paraplu van Stichting Kennispoort Altena schoven zaterdag 45 vrouwen aan bij restaurant Boven de Rivieren in Sleewuijk. In het kader van Internationale Vrouwendag presenteerden vrouwen uit het bedrijfsleven en politiek zich door te vertellen over eigen ervaringen en deelden tips rond netwerken.

Leny van der Ham, in 2014 nog gekozen tot meest ondernemende vrouw van Altena, vertelde over haar ondernemende oma die al voor de oorlog in Gorinchem de ‘Kousenkoning’ kocht. “Toen ze in de oorlog geen eten meer had, ging ze kaartjes stopwol ruilen voor eten”. Van der Ham bedacht het nieuwe onderwijsconcept 20-80 learning op het IBC in Waalwijk. Om de braindrain in Altena te stoppen start ze een vervolgproject waarbij HBO studenten worden gekoppeld aan ondernemers in de regio. Dit nieuwe ‘centre learning and entrepeneur’ wordt gevestigd in de Kennispoort Altena aan de Anjelierstraat in Wijk en Aalburg. “In een denktank voor topvrouwen werd geadviseerd om ons meer mannelijk te gedragen. Niet meer keihard werken en als een octopus alles oplossen, maar je beter profileren en kansen pakken. Ondernemend, vraag gestuurd, creatief denken en eigenwaarde, dat zijn de 21e eeuwse skills die je nodig hebt”, zo adviseert Van der Ham.

Talent
Tekstschrijver Rijan van Leest lanceerde haar plan voor Talent op het Platteland (TOHP), ook daarmee wil ze de brain drain op het platteland tegengaan. “We moeten de jongeren met elastiek aan de streek binden, ze mogen overal gaan kijken, maar moeten toch steeds terug keren. Door jongeren een trainee-ship aan te bieden in de streek, maken ze kennis met onze cultuur en hoge arbeidsmoraal. Zo behoud je de vitaliteit in de dorpen en voorkom je krimp op het platteland”.

Paula Jorritsma, wethouder in Woudrichem, gaat een vacaturebank voor vrouwelijke bestuurders opzetten. “Joop Worrell bracht me op dat idee, dus daar wil ik mee aan de slag”, zo vertelde ze tijdens het netwerkontbijt. De vacaturebank is straks te raadplegen op de website www.vrouwenaltena.nl
Dianne van Gammeren uit Werkendam vertelde over haar eigen bestuurlijke ervaringen bij de Kinderboerderij, kinderopvang ‘Buitenspel’ en SOOLVA. “Door al die besturen blijf je betrokken bij je eigen leefomgeving, alleen zo kun je een gemeenschap draaiende houden. Natuurlijk kost het veel tijd, maar je krijgt ook iets terug. Alleen met elkaar kun je de individuele kracht van mensen met elkaar verbinden”.
Voor een meer vrolijke noot zorgde Mandy Boer die vertelde over het ‘old boys netwerk’ op de golfbaan.

Toontje Sprenger
Het netwerkontbijt werd afgesloten (door Hannie Visser-Kieboom) met de uitreiking van de zevende Toontje Sprenger pluim aan een politiek actieve vrouw in de streek. Deze ging naar Marienke van Lankeren (21) uit Werkendam. Ze studeert Engels in Leiden en is bestuurslid bij de pas opgerichte SGP jongeren afdeling Werkendam.

Bron: aalburg.net

ontbijtBrood en Rozen

Vrouwen trekken door de straten

en haar lied is eeuwenoud

maar het werd steeds binnenskamers

al gesmoord en weggesnauwdONTBIJT 2

Nu, ontwaakt uit haar hypnose

kiest ze zelf, wordt niet gekozen

En de vrouw verdient haar eigen brood en kijk,

ze plukt ook zelf haar rozen.

 


Politieke en ondernemende vrouwen discussiëren over de Brain-drain

vrouwen_altena_netwerk

SLEEUWIJK – Scoort Altena economisch beter als de Brain-drain wordt gestopt? Als vrouwen leren niet alleen keihard te werken, maar vooral kansen te pakken? Als meer vrouwelijke bestuurders beschikbaar zijn? Allemaal vragen die aan bod kwamen tijdens het eerste Toontje Sprenger netwerk ontbijt. Onder de paraplu van Stichting Kennispoort Altena schoven zaterdag 45 vrouwen aan bij restaurant Boven de Rivieren. In het kader van Internationale Vrouwendag presenteerden vrouwen uit het bedrijfsleven en politiek zich door te vertellen over eigen ervaringen en deelden tips rond netwerken.

Leny van der Ham, in 2014 nog gekozen tot meest ondernemende vrouw van Altena, vertelde over haar ondernemende oma die al voor de oorlog in Gorinchem de ‘Kousenkoning’ kocht. Van der Ham bedacht het nieuwe onderwijsconcept 20-80 learning op het IBC in Waalwijk. Om de braindrain in Altena te stoppen start ze een vervolgproject waarbij VMBO en HBO studenten worden gekoppeld aan ondernemers in de regio. Dit nieuwe ‘Centre 4 Learning- Enterpreneurship’ wordt gevestigd in Kennispoort Altena aan de Anjelierstraat in Wijk en Aalburg. “In een denktank voor topvrouwen werd geadviseerd, niet alleen keihard werken en als een octopus alles oplossen, maar je beter profileren en kansen pakken. Ondernemend, vraag gestuurd, creatief denken en eigenwaarde, dat zijn de 21e eeuwse skills die je nodig hebt”, zo adviseert Van der Ham.

Tekstschrijver Rijan van Leest lanceerde haar plan voor Talent op het Platteland (TOHP), ook daarmee wil ze de Brain-drain op het platteland tegengaan. “We moeten de jongeren met elastiek aan de streek binden, ze mogen overal gaan kijken, maar moeten toch steeds terug keren. Door jongeren een trainee-ship aan te bieden in de streek, maken ze kennis met onze cultuur en hoge arbeidsmoraal. Zo behoud je de vitaliteit in de dorpen en voorkom je krimp op het platteland”.

Paula Jorritsma, wethouder in Woudrichem, gaat een vacaturebank voor vrouwelijke bestuurders opzetten. “Joop Worrell bracht me op dat idee, dus daar wil ik mee aan de slag”, zo vertelde ze tijdens het netwerkontbijt. De vacaturebank is straks te raadplegen op de website www.vrouwenaltena.nl

Dianne van Gammeren uit Werkendam vertelde over haar eigen bestuurlijke ervaringen bij de Kinderboerderij, kinderopvang ‘Buitenspel’ en SOOLVA. “Door al die besturen blijf je betrokken bij je eigen leefomgeving, alleen zo kun je een gemeenschap draaiende houden. Natuurlijk kost het veel tijd, maar je krijgt ook iets terug. Alleen met elkaar kun je de individuele kracht van mensen met elkaar verbinden”.

Voor een meer vrolijke noot zorgde Mandy Boer die vertelde over het ‘old boys netwerk’ op de golfbaan. Het netwerkontbijt werd afgesloten (door Hannie Visser-Kieboom) met de uitreiking van de zevende Toontje Sprenger pluim aan een politiek actieve vrouw in de streek. Deze ging naar Marienke van Lankeren (21) uit Werkendam. Ze studeert Engels in Leiden en is bestuurslid bij de pas opgerichte SGP jongeren afdeling Werkendam. www.stichting-kennispoort-altena.nl


 

Wie wordt de ondernemende vrouw van 2015?

OndernemendeVrouw

9 mei 2015 organiseert Stichting wielerevenementen Aalburg het Marianne Vos Wielerfestival. Naast toertochten, wielerwedstrijden vindt ook de verkiezing van de meest ondernemende vrouw van Altena plaatst. Kent u een ondernemende vrouw die kans maakt op deze titel? Ga naar vrouwenaltena.nl en geef haar voor 20 april op. We zijn benieuwd wie de genomineerden zijn! 

Over de verkiezing:
Uit alle inzendingen nomineert de vakjury tien finalisten. Deze tien vrouwen dingen mee naar de prestigieuze titel: ‘Meest ondernemende vrouw van Altena’. De criteria waar de vrouwen aan moeten voldoen zijn: 

 • Ondernemend/innovatief in haar branche
 • Maatschappelijk betrokken
 • Zichtbaar betrokken in (lokale) netwerken
 • Woont of werkt Altena

De genomineerde krijgen de taak om zoveel mogelijk stemmen te werven om de publieksprijs in de wacht te slepen. Er kan van 28 april t/m 7 mei gestemd worden.


 

Toontje Sprenger ontbijt met brood en rozen

Vrouw en Altena organiseert op Internationale Vrouwendag (7 maart 8:00-10:00) : HET TOONTJE SPRENGER ONTBIJT

Wie: Ondernemende, ambitieuze en politiek actieve vrouwen uit het Land van Heusden en Altena.
Wat: Lekker en gezond ontbijten ter ere van Internationale Vrouwendag met vrouwen die hun tegen brood verdienen! Multitasken; tussendoor pitchen een aantal succesvolle dames, introduceren we Kennispunt Altena en kunnen aanwezigen zich aanmelden voor de vacaturebank voor vrouwelijke bestuurders. Als toetje de uitreiking van de Toontje Sprenger Pluim door Hannie Visser Kieboom/
Waar: Restaurant Boven de Rivieren – Hoekeinde 24, 4254 LN Sleeuwijk.

Bekijk de uitnodiging 


Masterclass Innovatie & Go 2 Market

Meer dan 60% van nieuwe productintroducties mislukt, omdat consumenten geen nieuwe of unieke waarde zien in het product of omdat het onvoldoende aansluit bij hun behoeften. Meer weten over hoe jij de kans op succes vergroot? Bezoek de masterclass door Petra Buijs op 3 maart 2015. De Woudrichemse Petra Buijs is innovatieregisseur. Zij adviseert en begeleidt organisaties en bedrijven bij het succesvol naar de markt brengen van innovaties.

Programma
De masterclass vindt plaats op dinsdag 3 maart. Je bent vanaf 08.30 uur van harte welkom bij Altena Kennispunt, Anjelierstraat 33-39 in Wijk en Aalburg. Rond 11.30 uur sluiten we de masterclass af met een Aalburgs Biobroodje. De kosten voor de masterclass bedragen € 25,00.

Aanmelden
Wil je bij deze masterclass aanwezig zijn? Meld je dan vòòr 24 februari aan op fientje@fientjebax.nl

Meer over Petra Buijs. 


 Kerstborrel | 19 dec 16.00 uur | Pop up Galerij 15 | Wijk en Aalburg

Schermafbeelding 2015-01-09 om 16.51.584 jonge en natuurlijk ondernemende vrouwen hebben in een maand tijd een dynamisch podium gecreëerd voor creatief en voornamelijk startend Altena. 25 creatieve deelnemers op ondernemend, sociaal, maatschappelijk en kunstzinnig gebied tonen hun passie. Het resultaat is de tijdelijke winkel ‘Pop-up Galerij 15′ waar men kan kopen, geven, creëren, kletsen, bewonderen, eten, drinken en ontmoeten. Onder het genot van wat lekkers kunnen we in deze hopelijk inspirerende omgeving proosten op een mooi afgelopen en komend jaar!

 

Meer over Pop-up Galerij 15

 


 Business en Sport

Uitnodiging Business Meets Golf.indd


 Business Meets Sport

ondernemende vrouw

Er zijn veel raakvlakken tussen ondernemers en topsporters. Dat ontdekten 20 ondernemende vrouwen uit Altena en 7 jonge topsporters tijdens de zeer interactieve workshop ‘Ondernemen = Topsport & Topsport = Ondernemen’ in Altena Kennispunt. De workshop werd 31 mei 2014 tijdens de Rabobank Marianne Vos Classic gegeven door Business Meets Sports en het centrale thema was: ‘Personal Branding.

Eén topsportster vormde samen met twee vrouwelijke onderneemsters een team. Enerzijds begeleidden de ondernemers deze middag de topsporter in business gericht denken. Anderzijds ervaarde de enthousiaste groep vrouwen hoe het veeleisende leven van een topsporter eruit ziet.

Schermafbeelding 2014-06-03 om 09.51.14De teamscaptains waren:

 • Lizzy Koeton (1987) – Hockey
 • Anne van Andel (1990) – Snelwandelen
 • Yara Kastelijn (1997) – Veldrijden/wielrennen
 • Marije van Huigenbosch – Bobsleeën
 • Carola Minkels (1998) – Acrogym
 • Mirjam van Straalen (1989) – Skeleton
 • Sanne Vos (1996) – Dressuur

Ieder team ging met 4 opdrachten rondom het thema aan de slag. Dat er echte ondernemers aanwezig waren, bleek wel aan de tweets die tijdens de workshop onine verschenen. Bobsleester Marije van Huigenbosch ging direct op zoek naar nieuwe sponsoren. Want trainen in een land zonder bergen en weinig sneeuw, is niet altijd makkelijk.

Schermafbeelding 2014-06-03 om 10.07.55Uiteindelijk werden de uitkomsten gepresenteerd aan een vakkundige jury – Pim Bouman (Wethouder gemeente Aalburg) en Marcelle Hendrickx (Wethouder gemeente Tilburg) – tijdens een elevator pitch. Iedere topsportster kreeg 3 minuten om de jury te overtuigen van haar Personal Brand. De 7 sportsters moesten de jury verrassen met een originele binnenkomer, overtuigen van hun kwaliteiten en toekomstplannen en afsluiten met een verzoek hoe de jury of de rest van de zaal kon helpen bij het realiseren van de gemaakte plannen. De teams haalde letterlijk alles uit de kast: van beginpose bij een acrogym wedstrijd tot een hockey-outfit.

 

Schermafbeelding 2014-06-03 om 10.03.47

Skeletonster Mirjam kwam binnen met haar 30 kilo wegende slee en een goede presentie en won de derde prijs: een workshop persbericht schrijven van Marianne Sijberden. Sanne Vos presenteerde haar ‘datingsite’ Don Juan voor de perfecte match tussen ruiter en paard en mocht de tweede prijs -innovatie workshop van Petra Buijs-  in ontvangst nemen. Marije van Huigenbosch kreeg reacties op haar Tweets. Haar ondernemerschap werd gewaardeerd en beloond met de eerste prijs: een workshop trendwatching door Jorus Everaerd.


Verkiezing Topvrouwen Altena groots

AALBURG / ALTENA – In een bomvolle raadszaal, voor de gelegenheid omgebouwd tot decor voor de Meest Ondernemende Vrouwen van Altena, kwam eindelijk een eind aan de wekenlange spanning. In een goed en leuk georganiseerd programma, in vakkundige handen van Woerkums wethouder Paula Jorritsma, stelden alle genomineerden zich voor. Zij speelden elkaar daarbij letterlijk de bal toe. Na een spetterend optreden van Tante Too werden de winnaars bekend gemaakt: Jolanda van Ballegooyen (Publieksprijs), Leny van der Ham (Juryprijs)en Nienke Groot (Innovatieprijs)

Publieksprijs
Jolanda van Ballegooyen (Ballegooyen Modes uit Dussen) won de Publieksprijs. Hoewel dat eerder al helder was, werd dat nu officieel bevestigd. Met 1.478 stemmen (34%) lag zij ruim voor op de andfere kanidaten. Afgelopen woensdagavond werd Van Ballegooyen eerste na een succesvolle campagne onder meer op Facebook en op BBQ parties, die zijn vruchten afwierp toen zij haar opponenten riant achter zich liet. De jury noteerde in haar rapport onder meer: ‘De afwisseling in steeds sneller wisselende modebeelden , het inkopen en oriënteren op allerlei beurzen en de omgang met mensen zorgt er voor dat dit voor haar steeds een uitdaging blijft. De grootste uitdaging voor de toekomst is het grootse plan om de winkel sterk uit te breiden om zo met het oog op de toekomst de nieuwe consument lekker te blijven verwennen. Kortom een ondernemer ‘pur sang’ en de verdiende winnaar van de publieksprijs.’ Hannie Visser reikte de prijs uit.

De vakjury, bestaande uit Fientje Bax (voorzitter), Hannie Visser-Kieboom (Nieuwsblad), Piet Hartman (columnist) en Cor Spek (AltenaSteden.net) kwam inhoudelijk tot de volgende afweging:

Juryprijs
Leny van der Ham (Andel) kreeg de Juryprijs – de Rabo Award – vanwege haar grote verdiensten binnen het door haar bedachte en opgezette onderwijsprogramma 20-80 learning. Van der Ham werd geprezen om haar ondernemerszin (‘ondernemer binnen het onderwijs’), haar intelligente en goed doordachte onderwijsprogramma. Ze werkt daarbij samen met MKB, Ministerie EZ en zeventien scholen. Ze won de Onderwijsprijs Brabant 2012, Nationale Enterprise Promotion Award 2014 en is finalist voor EEPA 2014 in Europa. Boveniden is zij maatschappelijk ondershcidend actief  binnen Stichting Poëzie Land van Altena, als violiste bij Merwe Sinfonieta en als dichteres Marlin J. Peters. De jury noemde haar ‘Een topvoorbeeld van ondernemerschap en daardoor een markante – maar ook prettige – persoonlijkheid binnen het onderwijs.’ De juryprijs werd uitgereikt door Marie-Anne Toenders, directeur Bedrijfsmanagement Rabobank Altena.

Innovatieprijs
De innovatieprijs was voor Nienke de Groot uit Sleeuwijk. Zij opent op 14 juni de Luchroom ‘n Tikkie Anders in de Nieuwe S in Sleeuwijk. Voor Altena is dat een nieuw concept. In de lunchroom werken mensen met een verstandelijke beperking. Door het opstarten van Lunchroom ’n Tikkie Anders krijgt deze medewerkers de kans meer volwaardig te participeren in de maatschappij. De jury noteerde: ‘Nienke is maatschappelijk vernieuwend bezig. Een bescheiden persoonlijkheid, die zich ondergeschikt maakt aan haar ideaal. Zij haalt het beste uit zichzelf, pleegt niet minder dan 100% inzet om haar medewerkers het beste te bieden, zichzelf haast wegcijferend: ‘Het gaat niet om mij…’ Nienke is een gepassioneerde idealist, het type dat niet rust voordat haar ideaal bereikt is. Op haar zo authentieke manier…’
De Innovatieprijs is dan ook vooral bedoeld, aldus jurylid Cor Spek die De Groot toesprak, als ‘aanmoediging, als aansporing op de ingeslagen weg door te gaan.’

Dans met de burgervader
De bekendmaking voltrok zich in de decor van de Marianne Vos Classic die buiten verreden werd. Binnen was het vooral (ook) gezellig. Onder meer door een optreden van Tante Too die de zaal vermaakte met haar Amsterdams accent, haar blonde pruik en rake opmerkingen. Met een gouden keel zong zij de sterren van de lucht en trok de dame met allure (‘Je ambtsketting staat je beeldig, schat!’) Fons Naterop de dansvloer op. De eerste burger liet zich niet kennen en ontpopte zich als dé John Travolta van Altena. Het was heel evenSaturday Night Fever in Aalburg…

Er werd nog lang nagepraat daar in het gemeentehuis.

Vrouw en Altena
Tevens werd de glossy Vrouw en Altena uitgereikt. Een kwaliteitsmagazine met verhalen over het landschap van ondernemend Altena. De Vestinggouverneur Sybille van Gammeren was hiervoor speciaal vanuit Woerkum naar Aalburg gekomen. Burgemeester Fons Naterop kreeg het eerste exemplaar. In de glossy komen vele topvrouwen voorbij en delen hun verhaal. De glossy, stijl- en smaakvol vormgegeven door Boek & Design, toont de kracht van Altena in de portretten van verschillende vrouwen en mensen die hun visie geven. De eenmalige uitgave wordt ongetwijfeld een gadget niet alleen door de kwaliteit en de content van het blad, maar ook de filosofie erachter en de visie erin geeft het magazine meerwaarde. ‘Samenwerken, kennis delen en verbinden’ is het motto dat Bax op het oog had en heeft. Vandaaruit startte zij in 2013 met de verkiezing De Meest Ondernemende Vrouw van Altena 2013. Dat initiatief leidde tot een verkiezing van tien toppers die elkaar nog steeds met regelmaat treffen en spreken tijdens bijeenkomsten, workshops en dergelijke: samenwerken, kenis delen.
Lees verder