Esther Vroegh

Banner_Esther Vroegh2

De missie van mr. Esther Vroegh

ANDEL – Een boeddhabeeld in de tuin, paarden langs de Maas, geluid van verkeer. Op een terrastafel ligt fietskledij voor toertochten. Weg van de dossiers! Fietsen met gelukshormonen. Strafpleiter mr. Esther Vroegh (39) gooit direct een actuele zaak op tafel. Over verdwenen organen. Ik keer terug naar de harde werkelijkheid. Ze kwam ter wereld ergens in de Bommelerwaard. Mesland & Vroegh Advocaten in Haarlem is haar werkbasis. Stof genoeg voor een tamelijk filosofisch gesprek met een vrouw over het drijfzand van het leven. Een huifkartocht langs misdaad en rechtspraak. Ik heb drie levensvragen meegebracht. Oei, ze lacht onbekommerd, wappert met haar blonde lokken, en valt aan.

Zelfkennis is het begin van wijsheid, volgens de Griekse filosoof Socrates.
“Ja, je moet je beperkingen kennen. Je sterke punten niet onderschatten, dat zakje met zilverlingen, talenten. Van thuis uit heb ik een portie zelfvertrouwen meegekregen. Ik ben niet bang om fouten te maken, maar wel bang om niet voldoende mijn best te doen. Dat is een soort van aanleg, maar voor de rest is het keihard werken aan jezelf. Kansen komen op je pad en die moet je grijpen. Ik heb te doen met de underdog. Wilde agent te paard worden, reed zelf paard, en wilde naar de politieacademie, maar kwam er niet tussen. Dan maar rechten in Utrecht. Een tamelijk saaie studie, maar strafrecht was het! Ik sta vaak vroeg op, ga laat naar bed en lees van alles. Biografieën, misdaadromans, sporthelden. Het lezen van dossiers geeft me rust. Als je veertig ordners moet bestuderen over een fraude- of moordzaak moet je wel geduld hebben. Ik heb zitvlees, ja.”

  Je beperkingen kennen en je sterke punten niet onderschatten.

Wat wil je van het leven maken?
“Mijn missie is winnen: tegengas geven dat alles geoorloofd is in de strijd tegen de misdaad. De rechtstaat brokkelt af. De angst voor de criminaliteit wordt als excuus gebruikt voor steeds meer regels. Er wordt momenteel eindeloos getapt. De privacywetgeving wordt met voeten getreden. Zolang Opstelten en Teeven aan de macht zijn, wordt het van kwaad tot erger. Ze drukken in hoog tempo wetten door de Tweede Kamer. Komt ook doordat er weinig juristen zitten. Het angstaanjagende is dat bijna niemand zich er druk over maakt. Wij advocaten geven tegengas, maar hebben de publieke opinie niet altijd mee.”

Wat beteken je voor je omgeving?
1
“Mijn omgeving heeft me veel gegeven. Het verbaast me dat mensen naar het buitenland vluchten vanwege de fiscus en eenzaam rijk zitten te wezen in een bunker in Brasschaat. Verschrikkelijk! Wie hebben je opleiding betaald, de sociale voorzieningen, openbaar vervoer, wegen, lantaarnpalen? Dan moet je niet weglopen als belastingbetaler op het moment dat je iets kunt terugdoen. We proberen onder meer Slot Loevestein, wielerclub Brakel, een topamazone en een doe-pad van Stichting Ruimte voor Buitensport en Recreatie financieel te steunen. Bescheiden, maar aangezien de overheid zich verder terugtrekt van de publieke taken zullen vrijwilligers en sponsors de kar moeten trekken op cultureel en sportgebied. Grote dromen, kleine bijdragen, geleerd van mijn ouders.”

Esther Vroegh houdt van wielrennen, mountainbiken, paardrijden. Sport als kick, maar ook als verwerking van een rouwproces toen directe familieleden haar ontvielen. Ze geeft lezingen voor universiteiten en jonge advocaten. Ze werkte mee aan vier boeken. “Juridische zaken vertalen in mensentaal blijft een uitdaging.” Ze deed jarenlang mee aan het radioprogramma Schuld en Boete. “We zijn allemaal beesten met een laagje beschaving als vernis. Een echte leider helpt anderen.” Het was sherp en inspirerend. 

Contactgegevens

 

 

 

Mr. Esther Vroegh
Mesland & Vroegh Advocaten
Nieuwe Gracht 5a
2011 NB Haarlem
023 551 2232

www.mv-advocaten.nl

linkedin

Vakgebied

Recht   

Bekijk ook de andere vrouwen