Sybille van Gammeren

Banner_Sybille van Gammeren3

Een verlichte vrouw in de vesting

Van Venlo naar de vesting Woudrichem. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en soms aangenaam, zo blijkt. Sybille van Gammeren-Mevissen (40) werkt in een van de gerestaureerde kruitkelders. Met Limburgse zwierigheid. Het voormalig vat vol explosieven had geen betere zzp’er kunnen wensen. Ze hangt de vlag voor me uit. Een vlag tussen overdadig gras, soldatenluiken en dikke muren. Ik moet bukken en betreed een koele, knusse ruimte. Dit is de Ideeënkelder van Sybille van Gammeren. Aan zelfkennis, moed en spraak geen gebrek.

Talenten
“Mijn vader was architect, moeder kwam uit een kunstenaarsgezin. Ben altijd creatief geweest. Het zit in de genen, dat vrije. Dat begon op de knutselclub. Als je aardig wat talent hebt is het moeilijk om te kiezen, maar toch. Ik koos voor een brede opleiding: productvormgeving en presentatie. Als mijn moeder had gezegd: Sybille, je moet meer doen met je stem, had ik dat gedaan. Dat geeft toch een vorm van vertrouwen. Maar het ligt nog anders als iemand in je omgeving zoiets zegt. Ik zie donkerbruine lokken, lichtbruin leren jasje, open blik. Bij meubelfabrikant Bench liep ze stage, een toptijd. Tijdens een beurs in Keulen kwam ze verlichtingsbedrijf Quasar Holland uit Giessen tegen. Ze raakte in gesprek met Teun van Gammeren en liet werk zien. “Ik ben niet bang uitgevallen en stap op iedereen af. Hou van mensen en contacten. De showroom van Bench was verlicht door Quasar. Ik had ook een lampje ontworpen. Teun vond dat ik talent had. Het werd pendelen van Venlo naar Giessen, de middle of nowhere. De grote liefde voor zijn zoon Arjens ontstond na een beurs in Milaan, mei 2001. Toen we samen een lamp ontwikkelden, sloeg de vlam over”, vertelt ze geestdriftig.

Als je aardig wat talent hebt is het moeilijk kiezen.

Ideeënkelder
Een familiebedrijf betekent niet om vijf uur naar huis, maar keihard werken. Ze wonen nu met drie kinderen in de Molenstraat in Woudrichem. Sybille vlamt voortdurend! Toen de kruitkelders in de verhuur kwamen, besloot ze op eigen benen te gaan staan. “Zelf het concept Ideeënkelder bedacht. Als iemand een idee heeft, maar geen creativiteit, ga ik ermee aan de slag. De gemeente wilde een geboortegeschenk voor alle baby’s van Woudrichem. Een soort amuse! Ik heb de naam Bal-dadig bedacht voor het restaurant. Via de sociale media kom ik aan mooie opdrachten. Van grafisch werk tot een compleet product.”

Maatschappelijk
Sybille van Gammeren voelt zich als een vis in het water te Woerkum. Een stoere Limburgse, gemoedelijk, maatschappelijk betrokken. Ze werd gekozen tot de eerste vestinggouverneur. Zowaar een diepe zucht. “Heeft dit zin? Ik wil de waterpomp heropenen. Het duurt allemaal zolang… De vesting moet geen poppenkast worden, maar de toeristen dienen wel gastvrij te worden ontvangen. Enne, ik ga nog steeds graag naar het carnaval.”                  

 

Contactgegevens

 

 

 

Sybille van Gammeren
De Ideeënkelder
Arsenaal 2
4285 BD Woudrichem
0183-303048
06-23024455

www.ideeenkelder.nl
idee@ideeenkelder.nl

linkedin facebook twitter

Vakgebied

Conceptdesign, Productdesign & Graphicdesign

 

Bekijk ook de andere vrouwen