Sandra Hofman

Banner_SandraHofmanVan figuurzagen tot goudsmid

’t Oude Schooltje. Een markant gebouw. Naast een winkelcentrum waar binnenkort iets nieuws voor in de plaats komt. Etalages gevuld met mooie sieraden en horloges. Mannen en vrouwen kijken met smachtende blikken. Goudsmid-juwelier Sandra Hofman (40) groeide uit haar zolderkamer en kwam via een omweg in Sleeuwijk terecht. Ze toverde het oude schooltje om tot een winkel met een gouden glans. Tot ver in de omtrek te zien.

Opleiding
“Ik woonde in Meerkerk, rondde de mavo af en wilde vliegtuigbouw gaan doen. Eigenlijk wist ik niet goed wat ik wilde. Ben handig met mijn handen: bouwen, figuurzagen. Een juwelier uit Schoonhoven kwam reparaties bij ons ophalen. Hij vertelde over de Vakschool Schoonhoven. Dat leek me wel wat! Op het brommertje ernaartoe. De opleiding goudsmid gevolgd. Vier jaar vakkennis opdoen en het ambacht in de vingers krijgen. Daarna de opleiding zilversmid van een jaar. Ik maak een schets, en met smeden, zagen en vijlen maak ik iets moois. Dit past bij mij.”, zegt Sandra tussen de sieraden van modeketens als Esprit, Hugo Boss en Tommy Hilfiger.

Stoeien met materialen, van niets naar een mooi sieraad vraagt mijn vakmanschap.

Goudsmid Sandra Hofman is de nuchterheid zelve in de wereld van de blingbling. De winkelbel gaat onophoudelijk. Berend Hofman, haar man, helpt een dame op zoek naar oorringen. Intussen laat Sandra me haar atelier zien. Daar werkt ze met zaag, hamer en aambeeld. Een atelier vol techniek. “Een werkbank vol gereedschap, maar dat heb ik nodig om perfect werk te maken. Ik hou van wat strakkere sieraden, niet van dat frivole. Een vrouw bracht de broche van haar moeder. Daar heb ik een moderne armband van gemaakt.”

Ontwerpen en Smeden
aaHet ambacht van goudsmid gaat nooit verloren, vermoed ik. De basis bestaat uit ontwerpen en smeden. Wat doe je liever? “Dat is lastig zo te vergelijken. Met de klant een ontwerp maken is heel bijzonder. Maar stoeien met de materialen, van niks naar een mooi sieraad vraagt mijn vakmanschap. Smelten en verbouwen van oud goud, voor een nieuw draagbaar sieraad geeft ook voldoening.” Berend weet van de hoed en de rand. “Ik kom oorspronkelijk niet uit het vak, maar heb van Sandra veel geleerd. Zo kan ik prima met een klant een ontwerp bespreken en vol vertrouwen aan Sandra de uitwerking over laten. Ook op die manier vullen we elkaar aan.”

De Nieuwe Es
Team Hofman. Ontwerpen op bestelling en veel reparaties. De verkoop van de modemerken loopt als een trein. Maar ook bijzondere sieraden hebben een duidelijke plek in de winkel. Sandra Hofman wil zelf af en toe ook iets aparts maken. “Ik heb ringen met hout gemaakt. Toen heel bijzonder. Nu doen andere goudsmeden dat ook.” Sandra en Berend Hofman verhuisden, na tien jaar, op 14 mei j.l. naar het nieuwe winkelcentrum. De naam ’t Oude Schooltje bleef, een bewuste keuze voor een begrip in de regio.

 

Contactgegevens

 

 

 

Sandra Hofman-Verschoor
Goudsmid-Juwelier ’t Oude Schooltje
Nieuwe Es 169
4254 AW Sleeuwijk
0183-304657

www.toudeschooltje.nl
info@toudeschooltje.nl

facebook

Vakgebied

Goudsmid Juwelier  

Bekijk ook de andere vrouwen