Nienke de Groot

Banner_NienkeDeGroot

Lunchroom Anders dan anders

’n Tikkie Anders is de naam voor de lunchroom die binnenkort opent in de nieuwe S, het prachtige, nieuwe winkelcentrum in Sleeuwijk. Het personeel in de bediening en in de keuken heeft een lichte beperking. Een hele onderneming, terwijl Nienke de Groot (32) zichzelf absoluut niet ziet als een ondernemende vrouw. “Daarbij denk ik toch vooral aan een carrièrevrouw in mantelpak en op naaldhakken, die niets liever wil dan hogerop komen. Het gaat mij puur om de mensen, die ik tot hun recht wil laten komen”. Haar betrokkenheid bij de groep mindervaliden begon in haar jeugd met een broer die meervoudig gehandicapt was. “Ik trok veel met hem op, hij paste echt helemaal in ons gezin net als mijn andere broer en zus. Toen ik negen jaar was, overleed hij onverwacht aan een toeval, hij was toen dertien jaar”.

Ik weet zeker dat het gaat lukken, ik heb vertrouwen in het plan.

Zorgboerderij
Nienke rolde vanzelf in de gehandicaptenzorg en werkte jarenlang bij Sovak in Sleeuwijk. Eerst op een woning en later in het activiteitencentrum en bij de kantine/keukengroep. Nadat plannen om de boerderij van haar schoonouders om te bouwen tot zorgboerderij spaak liepen, bleef het toch knagen. “De groep mensen met een hoger niveau wordt steeds groter en in de bestaande activiteitencentra in de gehandicaptenzorg is voor hen te weinig passende dagbesteding. Zij willen eigenlijk het liefst een gewone baan. 

’n Tikkie Anders
531228_289874364431478_100002267506957_668262_1498580872_nZo ontstond het idee voor de lunchroom. Toen ik hoorde over de plannen van de Nieuwe Es, rook ik mijn kans en informeerde bij de projectleider. Aanvankelijk zou een andere lunchroom daar openen, maar die haakte in november af. Vervolgens heb ik zelf besloten iets op te zetten en heb een stichting opgericht: Stichting ’n Tikkie Anders. Geld lenen bij de bank lukte niet, maar met sponsoring, enthousiaste bestuursleden van de stichting en hulp van familie is het toch voor elkaar gekomen. Iedereen was direct zo enthousiast, enkelen vonden me naïef. Maar ik weet zeker dat het gaat lukken, ik heb vertrouwen in het plan. Het contract is getekend en we werken nu aan de inrichting. Mijn man heeft de naam ‘n Tikkie Anders verzonnen. Even twijfelde ik nog, je benadrukt op die manier het ‘anders zijn’, maar we willen ook echt iets anders met onze lunchroom”. ’n Tikkie Anders opent recht tegenover de supermarkt, zodat Nienke zich over de toeloop geen zorgen maakt. De combinatie van werk en haar opgroeiende jongens van 12, 8 en 5 jaar ziet ze met vertrouwen tegemoet. “Zij kunnen straks hier komen lunchen en we sluiten om half vijf, zodat ik gewoon thuis kan koken. We maken een eenvoudige kaart, zodat de mensen geen moeilijke gerechten hoeven te bereiden in de keuken”. In totaal werken straks vier tot vijf mensen in de keuken en bediening. Eenmaal aan de slag zal ze nog vaak aan haar broer denken”.

Winnares innovatieprijs 
Ondernemende_vrouwen-1Dat mensen in haar idealen geloven, bewijst de winst van de innovatieprijs tijdens de ‘Meest ondernemende vrouw van Altena 2014′ verkiezing. De jury noteerde: ‘Nienke is maatschappelijk vernieuwend bezig. Een bescheiden persoonlijkheid, die zich ondergeschikt maakt aan haar ideaal. Zij haalt het beste uit zichzelf, pleegt niet minder dan 100% inzet om haar medewerkers het beste te bieden, zichzelf haast wegcijferend: ‘Het gaat niet om mij…’ Nienke is een gepassioneerde idealist, het type dat niet rust voordat haar ideaal bereikt is. Op haar zo authentieke manier…’ De Innovatieprijs is dan ook vooral bedoeld, aldus jurylid Cor Spek die De Groot toesprak, als ‘aanmoediging, als aansporing op de ingeslagen weg door te gaan.’

Foto Joop Lankhaar 

 ’n Tikkie Anders maakt deel uit van het Zorgcollectief Altena.

Contactgegevens

 

 

 

Nienke de Groot- van Laar
Lunchroom ‘n Tikkie Anders
Nieuwe Es 71
4254 AW Sleeuwijk
06 47944751

www.ntikkieanders.nl
info@ntikkieanders.nl

facebook

Vakgebied

Gehandicaptenzorg/horeca  

Bekijk ook de andere vrouwen