Marieke Meulman

Banner_MariekeMeulman2

Biogehaktballen, lamskoteletjes en Oosterscheldekreeft
De culinaire hoofdstad Woudrichem staat bol van de restaurants. De menu’s variëren van gehaktballen tot Oosterscheldekreeft. Een prominente rol in het opgepimpte vestingstadje speelt het trio Patrick de Rade (Kruiden & Jasmijn), Willeke van Wijk (’t Oude Raedthuys) en Marieke Meulman (Bal-dadig). Een ontdekkingsreis!

Ballen draaien op je vrijgezellenfeest

Bal-dadig
Ik strijk eerst neer bij restaurant Bal-dadig. Een strak wit pand. Een ruim terras. Speels interieur. Het concept werd bedacht door het supertrio. Innovator Petra Buijs deed ook mee. Sybille van Gammeren bedacht de naam. Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Haar waarde gaat koralen ver te bovenSpreuken 31. Hier kun je biogehaktballen uit de omgeving eten. Team Marieke Meulman (Brakel) doet het goed. “Veronica Magazine zette ons op 2 van de ballenverkiezing. Achter sterrenrestaurant De Librije. Ik ben bezig aan een kookboek over gehaktballen. Plannen? De kans bestaat dat we met de ballentent op muziekfestivals gaan staan.” Een Bal-dadige klassieker (grootmoeders ballen) kost 6,50 euro plus frietjes, salade, pasta, rijst of saus. Een lekkere prijs voor ongedwongen tafelen. Zelf ballen draaien op je vrijgezellenfeest of een workshop, er is van alles te beleven bij Bal-dadig.

’t Oude Raedthuys (1593) is de baas in de Hoogstraat.
Een officiële trouwlocatie, waar je na het trouwen de taart aansnijdt, swingt tijdens het walking diner en later op de avond in de kelder verdwijnt.
Op het verheven terras een driegangenmenu voor € 24,50 kan gebruiken. Prijs-kwaliteit prima ondervond ik zelf. Willeke van Wijk (Brakel) is sinds 2010 gastvrouw. “Vorig jaar hebben we het interieur veranderd en zijn omgeschakeld naar een gemoedelijke kaart. De drempel moest omlaag. Zelf bedacht, besproken met Patrick de Rade en het personeel. Absoluut een succes! We bereiden herkenbare gerechten als varkenshaas, lamskoteletjes en zeetong met een eigen inbreng. Feesten en het hele pand afhuren. Of in de kelder ongedwongen intiem, op de begane grond met in het verlengde het terras of onzichtbaar voor een besloten diner op zolder, het Raedhuysteam staat is er klaar voor.

De kok van de Koning
Ik wandel naar de hervormde kerk. Daar staat restaurant Kruiden en Jasmijn. Horeca innovator Arjan van Dijk woonde er. Hij bedacht samen met chef-kok Patrick de Rade in 2003 het concept van restaurant-galerie. Patron Patrick leerde thuis, in Nieuwendijk, kokkerellen. “Als een vriendenclubje op bezoek kwam stond ik te koken. Al doende bleek koken mijn passie. Ik heb bij De Fuik in Aalst gewerkt. Het is een goeie stap geweest. Je moet ook de juiste mensen tegenkomen.

Buitengewoon
Buiten in de sfeervolle beeldentuin is het genieten, gasten voelen zich direct thuis. Dé plek voor heerlijke zomeravonden die je een onvergetelijk vakantiegevoel bezorgen. Voor private diners, het vieren van een jubileum, zelfs directie teams komen koken voor hun medewerkers, om hun eigen teamgevoel te vergroten. Dit zijn enkele van de vele mogelijkheden om samen met de kok van de koning te organiseren.

Eten is beleving
Bekijk. Ruik. Proef. Een paar dagen geleden kwam er een Michelin-inspecteur op bezoek. Patrick had het in de gaten. “Of ik nu voor een gast kook of voor een Michelin-man… Lekker koken met seizoenproducten. Asperges, doreetjes, Oosterscheldekreeft. Ik hoef geen ster, maar een vermelding in de Michelingids, voor een goede prijs-kwaliteit zou prachtig zijn.” Een driegangenmenu kost 35 euro. Een bak met seafood komt binnen. Oosterscheldekreeft! Wat een beesten! Kreeft op een bedje van zeewier. Is zeewier de toekomst?

Gorinchem X Eos 20D-2009-08-21_125 copy Gorinchem X Eos 20D-2009-08-21_125 copy2 Gorinchem X Eos 20D-2009-08-21_125 copy3

Met de door Damen Shipyards gebouwde watertaxi naar Slot Loevestein. Daar vorstelijk overnachten in de Suite & Breakfast. Wandelen in de uiterwaarden.
De rivier ruiken. Lijf en leden ontspannen. Vervolgens met het voetveer naar Woudrichem. De culinaire hoofdstad van de Heerlijkheid Altena.  

 

Contactgegevens

 

 

 

Marieke Meulman
Restaurant Bal-dadig
Hoogstraat 19a
4285 AE Woudrichem
0183-851955

www.bal-dadig.nl
info@bal-dadig.nl

linkedin facebook twitter

Vakgebied

Horeca  

Contactgegevens

 

 

 

Willeke van Wijk
‘t Oude Raedthuys
Hoogstraat 47
4285 AG Woudrichem
0183 304557

www.ouderaedthuys.com
info@ouderaedthuys.com

linkedin facebook twitter

Vakgebied

Horeca  

Contactgegevens

 

 

 

Patrick de Rade
Restaurant Kruiden en Jasmijn
Kerkstraat 43
4285 BA Woudrichem
0183 31 02 42

www.kruidenenjasmijn.nl
info@kruidenenjasmijn.com

facebook twitter

Vakgebied

Horeca  

Bekijk ook de andere vrouwen