Laura Leijser

Banner_Laura Leijser2

De boerin heeft tijd voor educatie

De boerin van de toekomst doet aan educatie. Met dank aan de melkrobot. Laura Leijser (44) geeft me direct bij binnenkomst een aangenaam lesje. De Melk-Drive & Excursieboerderij van Laura en Ron Leijser maakt iedereen duidelijk waar de melk vandaan komt. De pens van de koe kan wel 60 kg voer bevatten. Bij druk op de uiers wandelt de koe naar de melkrobot. De onrendabele melkkoe moet naar het slachthuis. Daar wordt de gehele koe gerecycled. Het lekkerste stukje vlees zit onder de rug: de ossenhaas.

Samen met Hardeman biologische streekproducten ontwikkelen.

Maatschappelijk betrokken
Laura Leijser heeft tijd genoeg om excursies te geven – 1500 bezoekers per jaar – en maatschappelijk betrokken te zijn. Ze stond bij de gemeenteraadsverkiezingen op nummer 4 van het CDA Aalburg. “Ik ben ook bestuurslid van de Agrarisch Natuur Vereniging Altena Biesbosch. We hebben met vier Brabantse collectieven een samenwerkingsverband gevormd. Nergens zijn zoveel werkgroepen actief als bij de ANV. Ik ben ambassadeur van het Biesboschstreeknetwerk. Een hele club, er wordt veel gepraat, maar er moet wat gaan gebeuren. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij is pas op bezoek geweest. Wil je geld uit Brussel dan moet je met brede initiatieven komen”, vertelt ze en wappert met folders, platen en gedichten.

Robot en smartphone
1Ik zit tegenover een moderne boerin. Laura Leijser heeft een smartphone waarmee ze de twee melkrobots kan bedienen en in de stal kan kijken. Daar staan 80 melkkoeien. Holstein- Friesians. Dat worden er 100. “Dan denken wij een goede boterham te kunnen verdienen. We streven naar een gesloten circuit. Er kan 2 miljoen liter in de mestkelder. Die rijden we uit over onze 41 hectare. Het land bestaat deels uit weiland en akkerbouw. Het voer leveren we aan de koeien. Ze hebben een uitloop naar buiten”, zegt ze en wijst naar de weilanden.  

Ik ruik het voorjaarsgras. Het wemelt van de streekproducten. Tot waar het oog reikt… Tot slot van het ochtendje educatie verbaas ik me bij de melkrobots. Een wonder van techniek! Maar de koe kijkt nergens van op. Tijdens het melken krijgt ze een beloning: voerbrokken. Daarna gaat het poortje open. “Onze laatste innovatie is het Milk & Go-uitdrijfsysteem waardoor de koe sneller de robot verlaat. Zo is de volgende eerder aan de beurt. Ontwikkeld door Ron & Nico Dernison en het wordt vermarkt in Europa.”

Windmolen
Laura Leijser geeft me een pepermuntje van melk. Gaat in potten naar overzee. Is de boerderij van de toekomst behalve zelfvoorzienend ook energieneutraal? Een aarzeling. “De schuren zijn in 2001 gebouwd en staan niet zongericht. We hebben led-verlichting aangebracht. De melkrobots vreten stroom. We overwegen een windmolen, die je op het dak kunt plaatsen, aan te schaffen.”  

 

Contactgegevens

 

 

 

Laura Leijser
Directeur Melk-Drive & Excursieboerderij
Lange Pad 1
4265 TD Genderen
06 51587901

www.melk-drive.com
info@melkdrive.com

linkedin facebook twitter

Vakgebied

Agrarisch  

Bekijk ook de andere vrouwen